Waarom tieners niet naar hun ouders luisteren

Nieuw onderzoek naar adolescente hersenen doet vermoeden dat onze reactie op bepaalde stemmen met de tijd verandert.

Voor jonge kinderen speelt de stem van een moeder een belangrijke rol in hun gezondheid en ontwikkeling. Haar stem heeft invloed op onder meer stressniveaus, sociale binding en spraakontwikkeling van kinderen.

Er komt echter een moment dat luisteren naar andere mensen dan je moeder nuttiger is. Dat gebeurt rond de 13e verjaardag van een kind. De hersenen van een tiener, ongeacht hun geslacht, beginnen te reageren op stemmen in het algemeen, of deze nu nieuw of bekend zijn. Deze veranderingen waren zo duidelijk zichtbaar dat onderzoekers de leeftijd van een kind konden raden op basis van de reactie van de hersenen op de stem van hun moeder.

De bevindingen bouwen voort op onderzoeksresultaten gepubliceerd door hetzelfde onderzoeksteam in 2016, waaruit bleek dat hersencircuits van kinderen jonger dan 12 jaar een explosieve neurale reactie op de stem van hun moeder vertonen, waardoor beloningscentra en emotieverwerkingscentra in hun hersenen worden geactiveerd.

In deze nieuwe studie waaraan 22 tieners, tussen 13 en 16,5 jaar oud deelnamen, had de stem van een moeder niet helemaal hetzelfde effect. Alle stemmen die tieners hoorden, activeerden neurale circuits die verband houden met auditieve verwerking, het selecteren van opvallende informatie en het vormen van sociale herinneringen. De onderzoekers denken dat deze verschuiving in aandacht te maken heeft met de sociale vaardigheden die het tienerbrein begint te ontwikkelen.

Met andere woorden, een tiener sluit zich niet opzettelijk van zijn familie af; zijn hersenen worden gewoon op een gezonde manier volwassen.

Bron: Journal of Neuroscience 28 April 2022