Waarom u beter niet de goedkoopste vitaminen koopt

Als u vitaminen koopt, kies dan niet voor de goedkoopste, want ze zullen waarschijnlijk niet veel effect hebben, zo blijkt uit een recent onderzoek.

De populairste en goedkoopste merken vitaminen en mineralen helpen niet om ernstige ziekten, zoals hart- en vaatziekten, een hartaanval, een beroerte of een voortijdige dood, te voorkomen.

Populaire multivitaminen en vitamine D-, calcium- en vitamine C-supplementen hadden geen beschermende effecten, hoewel ze ook geen kwaad deden, zeggen onderzoekers van de Universiteit van Toronto, die eerder gepubliceerde artikelen analyseerden.

De enige uitzonderingen waren de B-vitaminen en foliumzuur, die het risico op hart- en vaatziekten en beroerten wel verminderden, ontdekten ze. ‘Als u deze multivitaminen en supplementen wilt gebruiken, kan dat geen kwaad, maar er is ook geen duidelijk voordeel,’ zegt hoofdonderzoeker David Jenkins.

Als u zich de high-end vitaminen, ook wel bekend als nutraceuticals, niet kunt permitteren, zorg er dan voor dat u gezond eet. Maar zelfs dan zullen groenten die in mineraalarme grond worden verbouwd als gevolg van intensieve landbouw niet zo gezond zijn, tenzij u biologische groenten koopt.

Bron: J Am Coll Cardiol, 2018; 71: 2570-2584

Reacties