Waarom u niet afvalt door beweging

Beweging is goed voor u, maar het helpt waarschijnlijk niet om kilo’s kwijt te raken. Ons lichaam past zich bij meer activiteit aan en gaat minder calorieën verbranden.
Hoewel u aan het begin van een intensief trainingsprogramma wel gewicht verliest, zal dat na een paar dagen of weken minder worden, tot stilstand komen of u zult zelfs weer aankomen, aldus onderzoekers van de City Universiteit in New York.
Hoofdonderzoeker Herman Pontzer zegt dat hem dit duidelijk werd nadat hij onderzoek had gedaan onder de Hadza. Dat is een volk van jager-verzamelaars in Tanzania, dat een buitengewoon actief leven leidt, dagelijks vele kilometers aflegt en zwaar lichamelijk werk verricht. Desondanks was hun dagelijkse energieverbruik gelijk aan dat van iemand uit de VS of Europa die een zittend leven leidt.
Om dit verder te onderzoeken, rekruteerden Pontzer en zijn team meer dan 300 mannen en vrouwen en volgden ze een week lang hun activiteiten en energieverbruik – of ‘calorieverbranding’. Hoewel er een klein verschil was tussen degenen die bijna alleen maar stilzaten en anderen die aan matige beweging deden, verdween dit voordeel bij mensen die matig tot veel fysieke activiteiten hadden.
Misschien is er een sweet spot, een optimale hoeveelheid beweging waarbij calorieën worden verbrand, aldus Pontzer. Maar de beste manier om af te vallen is gezond en verstandig eten.
Bron: Current biology, 2016; doi: 10.1016/j.cub.2015.12.046