Waarom zoetstoffen dik maken

Meer dan de helft van de volwassenen in Amerika gebruikt dagelijks kunstmatige zoetstoffen omdat ze denken dat die gezonder zijn dan suiker en minder calorieën bevatten. Deze producten helpen mensen echter niet om af te vallen en wellicht worden ze er zelfs dikker door, zo blijkt uit een nieuw onderzoek.
Zoetstoffen met een lage caloriewaarde kunnen de hang naar zoete voeding namelijk vergroten, waardoor mensen weer aankomen. Dat is nog niet alles, want de onderzoekers hebben ook ontdekt dat de kunstmatige suikervervangers een dissociatie in de hersenen veroorzaken tussen energie en zoetheid en het vermogen van de hersenen aantasten om precies vast te stellen hoeveel calorieën we eten; en dus te stoppen als we genoeg gegeten hebben.
Bij een onderzoek werd ontdekt dat suiker gebieden in de hersenen stimuleert die verwachtingen en een voldaan gevoel reguleren en dat daarmee de trek in meer zoetigheid kan worden uitgezet. Met behulp van functionele beeldvorming van de hersenen ontdekten ze dat kunstmatige zoetstoffen niet diezelfde neurale routes activeren.

Neuroimage, 2008; 39: 1559-1569