Wachten op de dokter kan voortaan in het bos

De zorg neemt de gezondheidsvoordelen van een groene leefomgeving steeds serieuzer. Waar eerst bomen werden gekapt om zorginstellingen de grond uit te stampen, wordt nu juist samengewerkt met de natuur. Zo ook door het AZ Sint-Lucas in Brugge. Samen met het Vlaamse Agentschap voor Natuur en Bos bouwt dit ziekenhuis de eerste wachtkamer in de natuur.

Grenzend aan het Brugse ziekenhuis ligt het natuurgebied de Steenbrugse Bosjes, de plek waar de ‘openluchtwachtkamer’ wordt aangelegd. Het wordt een plek waar de ziekenhuisbezoekers die moeten wachten op hun afspraak en het personeel zich ten goede kunnen doen aan de natuur, dit meldt Els Ackaert van het AZ Sint-Lucas aan het Belgische dagblad Nieuwsblad. ‘We gaan bordjes aanbrengen door het bos: als je deze lus volgt, ben je twintig minuutjes onderweg. Een ander pad: een halfuur. Enzovoort’, legt Filip Hubin van Natuur en Bos uit aan dezelfde krant. Volgens Ackaert moet er nog gekeken worden naar hoe mensen die een wandeling gaan maken alsnog op tijd zijn voor hun afspraak.

Gezondheidsvoordelen

Natuur en Bos is actief in het doorvoeren van groen in het dagelijks leven en begrijpt het stressverlagende effect van de natuur. Zo is de organisatie ook bezig met de aanleg van een zogenoemd ‘snoezelbos’: een afgesloten natuurgebied waar mensen met een mentale beperking of gedragsstoornis tot rust kunnen komen. De organisatie hoopt dat er meerdere instellingen zullen volgen die de natuur op deze manier gaan inzetten.

Instellingen die niet grenzen aan een natuurgebied, maar wel willen profiteren van de gezondheidsvoordelen van meer groen, kunnen de Boslucht-methode toepassen van de Noorse ingenieur Jørn Viumdal. Deze methode maakt het voor iedereen mogelijk om gezonder te worden door op een simpele manier het bos in huis – of school, kantoor of andere instelling – te halen.

Bron: AZ Sint-Lucas