Walnoten eten voor lagere bloeddruk

Als u een hoge bloeddruk heeft, eet dan walnoten. Daarin zitten verbindingen die kunnen zorgen voor verlaging van een hoge bloeddruk en voor afname van het risico op hart- en vaatziekten.

De noten bevatten een gezond onverzadigd vet dat goed is voor iedereen die al een verhoogd risico heeft op een hartziekte, zoals mensen met obesitas of diabetes.

Onderzoekers van de Amerikaanse Penn State University gaven 45 obese deelnemers drie verschillende diëten: een groep at twee weken lang hele walnoten, een tweede groep kreeg een dieet rijk aan ALA (alfalinoleenzuur, een omega 3-vetzuur waaraan walnoten rijk zijn) en de derde kreeg evenveel oliezuur, dat ook in walnoten gevonden wordt.

Hoewel bij elke groep de bloeddruk daalde, was de daling het grootst bij degenen die de hele noten hadden gegeten.

De veronderstelling is dat er iets in de noten zelf zit waardoor de hartgezondheid op synergetische wijze wordt bevorderd, wat niet wordt bewerkstelligd door één van de afzonderlijke stoffen. ‘Er zit iets extra’s in walnoten, iets heilzaams wat je niet in de vetzuren alleen vindt’, aldus onderzoeker Penny Kris-Etherton.

J Am Heart Assoc, 2019; 8: e011512