walnoot

Walnoten mogelijk cholesterolverlagende werking

Vanaf eind september kunnen we weer walnoten oogsten. Iets om naar uit te kijken, ook al omdat volgens nieuw Amerikaans-Spaans onderzoek de consumptie van walnoten ervoor kan zorgen dat met name het LDL-cholesterol vermindert. LDL staat voor low-density lipoproteins en dit wordt ook wel het slechte cholesterol genoemd.

Aan deze nieuwe studie namen gedurende twee jaar 636 gezonde mensen in de leeftijd van 63 tot 79 jaar deel. De onderzoekers constateerden dat walnoten vooral een gunstig effect hadden op de kleine LDL-deeltjes. Opmerkelijk was daarbij een verschil in geslacht: bij vrouwen die walnoten aten, verminderde het LDL-niveau met 2,6 procent en bij mannen was dit 7,9 procent.

Meer en meer vermoeden wetenschappers dat vooral een ongezond voedingspatroon en leefstijl laaggradige ontstekingen veroorzaken en dat deze op hun beurt een verhoogd cholesterol en hoger risico op cardiovasculaire ziekte met zich meebrengen. In walnoten zitten verschillende antioxidanten en omega 3. Het ontstekingsremmende effect hiervan zorgt mogelijk voor de verlaging van het cholesterol. Dagelijks een handjevol walnoten is genoeg, zeggen de onderzoekers.

Bron: AHA Journals, 2021; 10.1161