Wandelschoenen slecht voor de knieën

Verstandige wandelschoenen, speciaal ontworpen voor extra steun, zijn het allerslechtst voor de knieën en vergroten wellicht zelfs de kans op artrose. Schoenen met flexibele zolen of zelfs teenslippers zijn vriendelijker voor de gewrichten, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

Deze verrassende ontdekking werd gedaan door onderzoekers van het Rush University Medical Center in Chicago (Illinois). Zij testten vier verschillende soorten schoenen bij 31 mensen met artrose. Ze ontdekten dat speciale gezondheidsklompen, zoals zorgverleners die veel staand werk doen ze vaak dragen, en speciale ‘stabiliteits’-hardloopschoenen die ontworpen zijn voor extra comfort, de druk op de knieën juist verhogen vergeleken metplatte schoenen met flexibele zolen en met teenslippers.

Cruciaal blijkt het soort zool dat een schoen heeft: is deze flexibel dan vermindert dat de belasting van de knieën vaak even goed als een brace of steunzolen. Verder blijken verhoogde hakken ook slecht te kunnen zijn voor knieën, zelfs als ze onderdeel zijn van een speciale wandelschoen.

Bron: Arthritis Care Res, 2010; doi: 10.1002/acr.20165