Ware oorzaak van diabetes ontdekt (en L-carnosine zou de oplossing kunnen zijn)

Diabetes type 2 wordt vaak omschreven als een ziekte ten gevolge van insulineresistentie en verhoogde bloedsuikerspiegels, maar recent onderzoek suggereert dat de echte oorzaak eerder te maken heeft met onze biochemie.

Als dat waar is, zou het voedingssupplement L-carnosine voldoende kunnen zijn om het probleem op te lossen. Meer onderzoek hiernaar is zeker nodig.
Gebruikelijke tekenen zijn verhoogde niveaus van methylglyoxal (MG), een nevenproduct van het glucosemetabolisme, aldus onderzoekers van het Academisch Ziekenhuis van Heidelberg in Duitsland.

Ze begonnen te vermoeden dat er meer aan de hand was toen ze merkten dat diabetici nog steeds dezelfde symptomen bleven vertonen, inclusief schade aan de zenuwen en nieren, als hun bloedsuikerspiegel tot binnen het normale bereik was gedaald.

Diabetici hebben meestal verhoogde MG-waarden en dit zou de schade kunnen veroorzaken in plaats van de ‘gebruikelijke verdachten’ van verhoogde bloedsuikerspiegels en insulineresistentie, zeggen de onderzoekers.

De theorie werd bevestigd in tests op laboratoriumratten. Toen ze MG kregen in hun voedsel, begonnen de ratten typische tekenen van diabetes te ontwikkelen, waaronder insulineresistentie. De onderzoekers uit Heidelberg ontdekten iets soortgelijks toen ze tests op fruitvliegen uitvoerden. Toen de onderzoekers het enzym dat MG afbreekt uitschakelden, werden de vliegen al snel insulineresistent.

Oorzaak onbekend

Hoewel verhoogde MG-waarden weliswaar de echte oorzaak van diabetes kunnen zijn, weten de onderzoekers nog niet waarom de niveaus stijgen.
Maar als ze gelijk hebben, kan het supplement L-carnosine soelaas bieden, aldus Mark Turner, hoogleraar aan de Nottingham Trent University. L-carnosine blokkeert de vorming van moleculen die worden gehaald uit glucose en vetzuren, wat suggereert dat MG in die categorie zou kunnen vallen.

Eerdere experimenten ondersteunen de theorie: in een experiment verlaagde L-carnosine de bloedsuikerspiegel en voorkwam het complicaties die kenmerkend zijn voor diabetes.

Bron: Cell Metab. 2018 Apr 3;27(4):926-934.e8.