Warfarine: nieuwe waarschuwing voor dodelijke gevolgen

Warfarine, het antistollingsmiddel dat miljoenen mensen elk jaar gebruiken, kan fatale bloedingen en hemorragie veroorzaken, zo hebben de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteiten plotseling aangekondigd.
De kans dat dit middel dodelijke gevolgen heeft is het grootst wanneer de patiënt het nog maar pas gebruikt en bij patiënten die 65 jaar of ouder zijn of in het verleden last hebben gehad van maag- of darmbloedingen, hoge bloeddruk of een hartkwaal.
Dit middel, dat onder de naam Coumadin op de markt wordt gebracht, krijgt een speciale ‘zwarte’ waarschuwing mee in de Verenigde Staten. De Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit FDA (Food and Drug Administration) heeft Bristol-Myers, de fabrikant van Coumadin, bevolen deze waarschuwing onmiddellijk te laten uitgaan, de zwaarst mogelijke maatregel zonder het middel uit de markt te halen.
Warfarine moet het bloed helpen verdunnen om bloedstolsels te voorkomen bij patiënten met een verhoogd risico op een beroerte of een hartaanval. De critici stellen dat stoffen als warfarine niet nodig zijn en dat vergelijkbare resultaten op een veilige manier ook kunnen worden bereikt met visoliesupplementen die rijk zijn aan omega-3-vetzuren.11
11 Website FDA