Weer bewezen: het ontbijt is de belangrijkste maaltijd

Het is al vaak gezegd, maar het klopt ook: het ontbijt is echt de belangrijkste maaltijd van de dag. Het eten van voldoende koolhydraten voor het middaguur kan de kans op hartziekten en diabetes verkleinen, ontdekten onderzoekers.

Het ontbijt helpt het lichaam om suikers efficiënter te verwerken, want een hoge bloedsuikerspiegel kan leiden tot hart- en vaatziekten en type 2 diabetes.

Om deze theorie te testen vroegen onderzoekers van de Universiteit van Bath een groep van 49 volwassenen – waarvan er 29 slank waren en de anderen overgewicht hadden – ofwel om zes weken lang elke dag een ontbijt met veel koolhydraten te eten, ofwel tot het middaguur te vasten.

Het metabolisme, de lichaamssamenstelling, de eetlust en de reacties van de deelnemers werden voor en na de periode van zes weken geregistreerd. De onderzoekers ontdekten dat het ontbijt van invloed is op de vetcellen in het lichaam en de manier waarop het lichaam suikers kan verwerken.

Dit is vooral belangrijk voor mensen met obesitas, omdat hun vetcellen niet goed reageren op de insuline die het lichaam produceert om suikers af te breken, waardoor vasten bij hen de kans op diabetes of hartproblemen vergroot in plaats van verkleint. Het vermogen om suikers af te breken is evenredig aan de totale hoeveelheid lichaamsvet. Dat wil zeggen dat iemand met overgewicht minder goed in staat zal zijn om suikers te verwerken dan een slanker iemand.

De onderzoekers wijzen er wel op dat de deelnemers allemaal een ontbijt met veel koolhydraten aten, alleen het tijdstip verschilde. Daardoor is nog niet duidelijk wat het effect zou zijn geweest als ze in plaats daarvan een eiwitrijke maaltijd aten.

Bron: J Physiol, 2017; doi: 10.1113/JP275113
 

Reacties