Weer drie landen die amalgaamvullingen afschaffen

Opnieuw zijn er drie Europese landen die het gebruik van amalgaam – dat voor de helft uit kwik bestaat – voor gebitsvullingen geleidelijk afschaffen. Ierland, Finland en Slowakije hebben aangekondigd dat ze amalgaam in de komende paar jaar gaan uitbannen.

Zij sluiten zich hiermee aan bij Zweden en Noorwegen. Amalgaam wordt in verband gebracht met nier- en neurologische problemen.Het is tandartsen in alle lidstaten van de EU al verboden om het materiaal te gebruiken bij zwangere vrouwen, bij vrouwen die borstvoeding geven en bij kinderen onder de 15.

In het kader van een uitspraak uit 2018 wordt aan de EU-lidstaten tevens gevraagd plannen in te dienen voor de gefaseerde afbouw van amalgaamgebruik bij alle tandheelkundige handelingen. Een paar van de eerste landen die positief hebben gereageerd zijn Ierland, Finland en Slowakije. De uitspraak volgt op druk vanuit lobbygroepen zoals de Campagne voor Kwikvrije Tandheelkunde, die nu de aandacht verlegt naar Noord-Amerika.

Hoewel de American Dental Association (Amerikaanse tandheelkundige organisatie) het gebruik van amalgaam nog steunt en beweert dat het niet schadelijk is voor de gezondheid, vertrouwen de campagnevoerders er toch op dat de regelgevende Amerikaanse instantie FDA snel van standpunt zal veranderen. Campagnevoorzitter Charles Brown zegt: ‘We feliciteren deze landen met deze belangrijke stap, waarmee de aarde en de patiënten worden beschermd tegen dit achterhaalde kwikproduct. Nu is het aan de FDA en Health Canada om ook eens stappen te gaan ondernemen.’

De regelgevende instanties maken zich zorgen over mogelijke reacties op een regelrecht verbod. Als ineens wordt aangekondigd dat amalgaam onveilig is, kan dit tot gevolg hebben dat miljoenen mensen gaan eisen dat hun vullingen worden verwijderd. Tevens zijn de autoriteiten bezorgd dat ze zullen worden aangeklaagd als de mensen hun vullingen in verband gaan brengen met neurologische problemen.