Weersta voortaan samen met uw kind de verleiding

De supermarkten staan er vol mee, producten die erg verleidelijk zijn om mee te nemen. Dit is niet alleen voor volwassenen zo, maar nog extra voor kinderen. Met deze tips lukt het u en uw kind toch deze verleidingen te weerstaan.

Een huilbui of een boze peuter of kleuter wanneer het kind niet dat ene toetje met Dora mee mag nemen is veelvoorkomend. Als volwassene zijn we niet altijd in staat om toch die bewuste keuze te maken, dus hoe moet een kind dat dan doen? De Alliantie Stop Kindermarketing Ongezonde Voeding bood dan ook een petitie aan de Tweede Kamer aan omdat zij vinden dat de overheid met strenge marketingregels moet komen voor supermarkten én snoepfabrikanten. Gelukkig kunnen de ouders al actie ondernemen met onderstaande tips.

Zorg voor een goed plan

Probeer voordat u naar de supermarkt gaat een goed plan te maken. Welke producten zijn nodig voor welke gerechten? Betrek uw kind al in dit proces, zo weet uw kind dat er een lijstje wordt gemaakt en dat jullie alleen hetgeen kopen wat op het lijstje staat.

Maak samen afspraken

Het lijstje is gemaakt en jullie weten wat jullie komende dagen gaan eten. Nu is het tijd om afspraken te maken. Mag uw kind bijvoorbeeld iets lekkers kiezen? En wat mag dit dan zijn? Bepaal van te voren uit welke categorie het mag zijn, bijvoorbeeld: koek, snoep of chips. Heeft uw kind voor de categorie koek gekozen? Dan mag hij of zij een koekje uitkiezen, maar niet ook nog snoep en chips.

Wees een voorbeeld

Goed voorbeeld doet goed volgen. Als u frisdrank drinkt of als tussendoortje een koekje neemt, is het niet heel gek dat dat uw kind dit ook wilt. Probeer daarom het goede voorbeeld te geven en met name voor de gezonde producten te kiezen. Laat ook zien dat er wel ruimte is om af en toe iets lekkers te nemen én dat iets lekkers ook gezond kan zijn. Hierdoor kiest uw kind misschien wel een stuk fruit uit als lekkers in plaats van die koekjes.

Shop slim

Ook voor volwassenen kunnen producten heel verleidelijk zijn, bijvoorbeeld als er op staat dat het product maar weinig vet of koolhydraten bevat. Is dit echt zo? Leer om de ingrediënten en voedingswaarde van een product goed te beoordelen, zodat u weet wat er in het product zit dat u wilt kopen. Dit helpt u bij het maken van bewustere keuzes, voor u en uw kind.

Ga in gesprek

Kinderen zijn vaak slimmer dan we denken. Ga daarom eens in gesprek met uw kind als het vraagt naar bepaalde producten. Waarom wilt uw kind per se dat product? Is het echt zo veel lekkerder dan het product zonder plaatje er op?

Bron: EenVandaag