Wekelijkse insuline-injectie biedt perspectief

Volgens het Diabetes Fonds hebben ruim 1,1 miljoen Nederlanders diabetes en elke week komen daar 1.000 bij. Insuline is een hormoon dat de alvleesklier produceert om suiker uit het bloed naar cellen te transporteren. Wanneer je diabetes hebt, produceert je lichaam niet genoeg insuline of kan het de insuline niet efficiënt gebruiken. Wanneer een gezond voedingspatroon, beweging en allerlei tabletten niet helpen, is één tot vier keer per dag insuline inspuiten met een insulinepen tot nu toe de enige resterende optie.

Om deze dagelijkse balast te verminderen, zijn onderzoekers over de hele wereld op zoek naar meer patiëntvriendelijke manieren om insuline te spuiten. Onlangs testte een team uit de VS, Canada, Denemarken, het Verenigd Koninkrijk, Polen, België en Italië in twee studies de werkzaamheid en veiligheid van een nieuwe injecteerbare vorm van insuline (Insuline Icodec). Deze insulinevorm heeft een lange halfwaardetijd van ongeveer 196 uur, waardoor het ideaal kan zijn als behandeling voor eenmaal per week. Halfwaardetijd verwijst naar de tijd die het lichaam nodig heeft om de helft van de oorspronkelijke dosis van een medicijn af te breken.

De beide studies werden elk enigszins anders uitgevoerd en omvatte verschillende aantallen deelnemers met diabetes type 2 die uit verschillende landen kwamen. Een studie omvatte 205 deelnemers uit de VS, Duitsland, Hongarije, Polen, Spanje, Kroatië en Slowakije die momenteel geen insuline gebruikten. In deze studie werden de deelnemers gedurende 2 weken gescreend, 16 weken behandeld en gedurende 5 weken opgevolgd. De studie testte drie manieren om de insulinedosering aan te passen en te optimaliseren.

De andere studie omvatte 154 deelnemers uit de VS, Canada, Tsjechië, Italië en Duitsland, die al insuline gebruiken. De onderzoekers volgden ze gedurende 23 weken om te beoordelen hoe ze het beste zouden kunnen overschakelen van dagelijkse naar wekelijkse insuline-injecties.

Beide studies lieten zien dat Insuline Icodec net zo effectief was als de veelgebruikte dagelijkse insulineglargine-injecties. De onderzoekers ontdekten ook dat de overgang van een dagelijkse injecteerbare vorm van insuline naar een wekelijkse Insuline-Icodec-injectie veilig en goed te verdragen was.

Bovendien bereikten deelnemers die een dubbele dosis Insuline Icodec als eerste injectie gebruikten, sneller optimale glucosedoelniveaus dan degenen die dat niet deden.

Bron:
Diabetes Care 2021 Apr; dc202877.
Diabetes Care 2021 Apr; dc202878.