30-04-2020

Wel of geen mondkapje?

De Nederlandse overheid is er nog niet uit. Moeten we nu wel of geen mondkapje gaan dragen? Met het oog op verspreiding van het virus vóór er klachten ontstaan en de moeite die het op sommige plaatsen kost om 1,5 meter aftand te houden, misschien toch verstandig.

In sommige Aziatische landen is het al lange tijd normaal om een mondkapje te dragen in het openbaar. Onder andere om te voorkomen dat je een infectie oploopt of verspreidt. Nu verschillende landen tijdens de huidige corona-crisis hun lockdown-maatregelen aan het versoepelen zijn, rijst de vraag of gebruik van een mondkapje is aan te raden. Landen die gebruik aanraden zijn onder andere België, Duitsland en Italië. Het RIVM en de Nederlandse overheid zijn echter nog niet overtuigd van de effectiviteit van mondmaskers. Tot op heden zou het houden van 1,5 meter afstand voldoende zijn voor het voorkomen van verspreiding. Echter, in sommige situaties is het moeilijk om deze 1,5 meter aan te houden. Denk bijvoorbeeld aan het openbaar vervoer, waar tijdens de spits veel mensen tegelijk in en uit een trein of bus willen. Zou het in deze gevallen niet verstandig zijn om het gebruik van een mondkapje te verplichten?

Ja, zeggen een aantal artsen en wetenschappers in The British Medical Journal. Vanuit het voorzorgbeginsel pleiten zij vóór gebruik van een mondkapje. Oftewel, ondanks het ontbreken van robuust wetenschappelijk bewijs is het uit voorzorg belangrijk om het toch te doen. Een kleine vermindering in de verspreiding kan al grote invloed hebben op het totale aantal patiënten en mensen die een ziekenhuisbed nodig hebben. Bovendien zijn er aanwijzingen dat mensen voordat ze klachten krijgen door een Sars-CoV-2 infectie, het virus al verspreiden. Gebruik van een chirurgisch mondmasker kan deze asymptomatische- of presymptomatische verspreiding mogelijk verminderen. Ook kan een mondkapje helpen in het tegengaan van verspreiding op plekken waar moeilijk 1,5 meter afstand gehouden kan worden. Als iedereen een mondkapje in de openbare ruimte moet gaan gebruiken, zal echter wel de productie van de maskers moeten worden opgeschaald.

Bron: BMJ. 2020 Apr 9;369:m1435

Uit dezelfde categorie

Derdehands rook ook schadelijk

Al lang is bekend dat meeroken of ‘tweedehands rook’ inademen schadelijk is, zeker voor kinderen. Uit nieuw onderzoek blijkt nu dat ook ‘derdehands rook’ kankerverwekkende stoffen bevat.1,2 Het gaat om de giftige bijproducten van tabak die achterblijven op onder meer...

Het laatste nieuws

Lekker en ook gezond: De gigantische antikankersalade

Toen de 26-jarige Chris Wark van zijn artsen te horen kreeg dat hij een jaar chemo nodig had, besloot hij zijn dieet op te schonen. Dit recept voor zijn ‘gigantische antikankersalade’ is een van de maaltijden die hij voortaan wel at.  Ingrediënten: Bladgroenten (bijv....