Wel of geen statines voor ouderen boven de 75

Studies over statines en andere cholesterolverlagende therapieën tonen gewoonlijk aan dat deze middelen helpen om het risico op een hartaanval, beroerte, en andere vasculaire gebeurtenissen te verlagen.

De mogelijke voordelen en risico’s van het voorschrijven van cholesterolverlagende therapieën aan patiënten boven de leeftijd van 75 is echter nog vrijwel niet onderzocht.

Om het beschikbare bewijsmateriaal over cholesterol-verminderende therapieën in oudere volwassenen te evalueren, combineerden de onderzoekers van de Harvard Medical School, Boston, MA, USA in een nieuw overzicht gegevens van zes eerder gepubliceerde studies. Deze studies omvatten 29 klinische proeven met cholesterolverlagende medicijnen, met inbegrip van statines, PCSK9-remmers en ezetimibe.

In totaal namen 244.090 patiënten deel aan de onderzoeken, waarvan er 21.492 75 jaar of ouder waren. De uitkomsten bevestigen dat behandelingen om cholesterol te verlagen, het risico op grote vasculaire gebeurtenissen bij zowel oudere als jongere patiënten helpen verminderen. Oudere patiënten die cholesterolverlagende therapieën kregen, hadden minder kans op een hartaanval, beroerte of overlijden. Ook hun kans op een coronaire revascularisatie, een procedure die wordt gebruikt om geblokkeerde of vernauwde slagaders te verbreden, was minder.

Echter, voor de meeste proeven die de onderzoekers beoordeelden, waren weinig veiligheidsgegevens beschikbaar. Hiervoor is meer onderzoek nodig naar de korte- en langetermijnrisico’s van specifieke klassen cholesterolmedicijnen in deze populatie, aldus de onderzoekers. Daarnaast blijven een evenwichtig voedingspatroon, regelmatige lichaamsbeweging, en andere gezonde gewoonten uiteraard ook essentieel voor de beheersing van het cholesterolgehalte en de vermindering van het risico op een hartaanval, beroerte, en andere vasculaire gebeurtenissen.

In het eerste nummer van Medisch Dossier in het nieuwe jaar zullen wij dieper ingaan op statines en waarom ze hart- en vaatziekten en hartaanvallen niet altijd voorkomen.

Bron: The Lancet, Nov 202 (published online)