Wetenschappers werven fondsen om aluminium in vaccins te onderzoeken

Een groep wetenschappers wil door middel van crowdfunding 550.000 euro inzamelen om de potentiële bijwerkingen van aluminiumzouten in vaccins, zoals die tegen DKTP (difterie-kinkhoest-tetanus-polio) en HPV (humaan papillomavirus), te onderzoeken.

Wetenschappers zoeken naar een definitief antwoord op de vraag of aluminium in vaccins veilig is. Veel ouders vermoeden dat de stof ernstig letsel kan veroorzaken, terwijl geneesmiddelenfabrikanten niet adequaat reageren op hun angsten of geen gedegen onderzoek uitvoeren.

Met het in te zamelen geld zullen vijf onderzoeksprojecten gefinancierd worden die het Cochrane Reviews team in Kopenhagen gaat uitvoeren. Zij zal de resultaten van ongeveer 2500 eerder gepubliceerde studies naar aluminium in vaccins opnieuw beoordelen. Hoofdonderzoeker Christiaan Gluud stelt: ‘Het is algemeen bekend dat er geen valide analyse heeft plaatsgevonden naar aluminium als adjuvans in vaccins, waaronder het HPV-vaccin, dat gemaakt is om te beschermen tegen baarmoederhalskanker. De gevaccineerde groep is niet vergeleken met een controlegroep die alleen maar zout water toegediend kreeg.’

Aluminiumzouten in vaccins werden gedurende meer dan tachtig jaar routinematig toegediend om de immuunrespons te verbeteren, maar ouders zijn bang dat deze stoffen neurologische problemen bij hun kinderen veroorzaken. Een van die ouders is de Deense actrice Lone Hertz, een lid van de Fastcare groep. Zij startte het crowdfundingproject nadat haar zoon hersenletsel opliep na een vaccinatie. ‘Het is belangrijk dat we ouders zo goed mogelijk informeren, zodat zij een beter geïnformeerde beslissing kunnen nemen,’ zegt zij.

Fastcare’s onderzoeksleider is Mette Kenfelt, wier dochter bijna overleed kort nadat ze het HPV vaccin kreeg. ‘Er is geen wetenschappelijk onderzoek gedaan om de klinische trials met vaccins met de nieuwere aluminiumzouten te evalueren. Dit is onbegrijpelijk, aangezien we al jaren te horen krijgen dat vaccins alleen goedgekeurde en veilige bestanddelen bevatten,’ stelt zij.

Kenfelt wijst erop dat de farmaceutische industrie in Denemarken recent 460.000 euro spendeerde aan het promoten van vaccins, terwijl een deel daarvan besteed had kunnen worden aan onderzoek naar de veiligheid ervan.