What?s in a McNugget? Zeker niet te veel kip

Wat zit er in een kip-McNugget van McDonald’s? Want kip is het maar voor de helft ongeveer. Voor het overige bestaat de snack uit smaakversterkers en conserveermiddelen, zoals een antischuimmiddel en een stof die in de vloeistof van gasaanstekers zit. Zelfs de kip die er nog in zit, is afkomstig van het verpulverde vel van kippen en separatorvlees (dat zijn de laatste restjes die een hogedrukmachine nog van het uitgebeende karkas schraapt).
Dit heeft de consumentengroep Organic Authority ontdekt toen zij het recept van de kip-McNuggets ging uitzoeken. Men stuitte er op ingrediënten als dimethylpolysiloxaan, een antischuimmiddel op basis van siliconen dat ook in het speelgoed Silly Putty (een stopverfachtige boetseerklei) zit, en op TBHQ (tert-butylhydrochinon), een vorm van butaangas die in de brandstof van aanstekers zit.
En dat is dan dus het vernieuwde recept, dat een gezonde verbetering moet zijn ten opzichte van het voorgaande. Een Amerikaanse rechter had de McNuggets namelijk omschreven als ‘een McFrankensteincreatie van vele bestanddelen die de thuiskok nooit zou gebruiken’.
Uiteraard zijn de zonden van McDonald’s niet anders dan die van de meeste producenten van fastfood en bewerkt voedsel, die precies dezelfde conserveermiddelen en ‘versterkers’ gebruiken.

Bron: Organic Authority; www.organicauthority.com