Wie is gezonder: een vroege vogel of een nachtraaf?

Wie is gezonder: een ochtend- of een avondmens? Het lijkt erop dat avondmensen ongezonder zijn, maar dat heeft misschien meer te maken met wat ze eten en wanneer dan met het tijdstip waarop ze naar bed gaan.

Avondmensen hebben meer kans op hartaandoeningen en diabetes type 2. Hun risico op diabetes is tweeënhalve keer zo groot als dat van ochtendmensen, en toch is geen duidelijk gezondheidsrisico er uitsluitend op basis van het tijdstip dat u gaat slapen. Dat tijdstip wordt bepaald door onze biologische klok, die ons vertelt wanneer we willen eten, slapen en wakker worden.

Onderzoekers van de Northumbria Universiteit in het Verenigd Koninkrijk hebben de gegevens uitvoerig onderzocht en ontdekten dat avondmensen vaker ongezond eten en meer alcohol, suikers en fastfood gebruiken. Ze eten ook vaker op onregelmatige tijden. Ze slaan bijvoorbeeld hun ontbijt over en eten later op de dag. Bovendien zijn ze meer geneigd om te eten vlak voordat ze naar bed gaan. Daardoor stijgt hun bloedsuiker op een tijdstip dat die zou moeten dalen.

De onderzoekers ontdekten ook dat onze slaapgewoonten veranderen naarmate we ouder worden. Als we heel jong zijn, zijn we vroeg uit de veren, maar we worden meer avondmens naarmate we ouder worden. Totdat we de leeftijd van 50 jaar bereiken: dan worden we weer meer ochtendmens.

Bron: Adv Nutr, 30 november 2018