Wilt u goed slapen? Zorg dan voor een reden om op te staan

Als u goed wilt slapen, moet u ervoor zorgen dat u een reden hebt om ’s ochtends op te staan. Met andere woorden: om een doel te hebben in het leven, zo zeggen wetenschappers.

Effectieve manier

Het is een effectieve manier om zonder medicijnen te zorgen voor een goede en ongestoorde nachtrust. U zal minder last hebben van slaapapneu (of een onregelmatige ademhaling) en bewegingen, zoals het rusteloze benen syndroom (RLS – restless leg syndrome) die u telkens doen ontwaken.

Slecht slapen en slapeloosheid vormen een toenemend probleem naarmate we ouder worden, maar het hebben van een doel in het leven kan de meeste van deze slaapproblemen oplossen, stellen onderzoekers van de Northwestern University Feinberg School of Medicine in Illinois.

10 stellingen

Zij toetsten hun theorie in een groep van 825 deelnemers met een gemiddelde leeftijd van 79 jaar. Zo ontdekten zij dat mensen die het gevoel hadden dat hun leven zin heeft, veel minder kans hadden op slaapapneu en het rusteloze benen syndroom. De kwaliteit van hun slaap was ook beter.

Om na te gaan of de deelnemers het gevoel hadden dat ze een doel in het leven hadden, werd hen gevraagd of zij het eens waren met een reeks van tien stellingen, zoals: “Ik voel me goed als ik bedenk wat ik in mijn leven gedaan heb en wat ik hoop te doen in de toekomst.”

Mindfulness meditatie kan mensen helpen om een doel in het leven te vinden, aldus de onderzoekers.

Bron: BioMed Central