Wilt u langer leven? Zoek een hoger doel

Wie langer wil leven moet een goede reden vinden om te leven. Mensen met een doel leven langer en in betere gezondheid dan degenen die hun leven zinloos vinden, zo blijkt uit een nieuwe studie.

De kans op een langer leven was tweemaal hoger voor degenen die het duidelijkst voelden dat hun leven een doel had, dan voor degenen die hun leven doelloos vonden en die alleen bezig waren de dag door te komen. De eerste groep had ook minder vaak chronische gezondheidsproblemen.

Volgens de onderzoekers lijkt een positieve instelling niet alleen ontsteking in bedwang te houden, maar ook levensbedreigende aandoeningen als kanker en hartziekten.

Er was een direct verband tussen een lange levensduur en tevredenheid met het leven, aldus onderzoekers van de Universiteit van Michigan, die de levens van 6985 mensen van 50 en ouder analyseerden.

Hun psychische welbevinden werd gemeten op een schaal die aangaf in hoeverre ze een groter doel in het leven hadden; tijdens de 4 jaar durende studie overleden 776 mensen, waarvan 13 in de leeftijd van 50 tot 54, maar 731 van de 80-plussers leefden nog.

Degenen die eerder overleden waren, hadden ook minder vaak een hogere opleiding en het waren vaker rokers, drinkers en fysiek inactieve mensen. Misschien was een duidelijk levensdoel ook minder aanwezig vanwege bepaalde fysieke beperkingen, hoewel alle deelnemers bij het begin van de studie gezond waren en geen chronische aandoening hadden.

Het bepalen van een definitie van een levensdoel was moeilijker; de onderzoekers zeggen te zijn uitgegaan van het Japanse model van ikigai, dat vertaald kan worden met ‘iets om voor te leven, de vreugde en de zin van het leven’.

JAMA Netw Open, 2019; 2: e194270