Witte kleurstof kan leiden tot hart- en vaatziekten, obesitas en inflammatoire darmziekten

Titaniumdioxide zit in het voedingsadditief E171, dat onder meer desserts en dranken witter maakt. Behalve als voedseladditief in voedingsmiddelen en -supplementen wordt E171 ook als witte kleurstof in veel andere producten gebruikt, zoals medicijnen en tandpasta.

E171, dat sinds begin dit jaar verboden is in Frankrijk, verandert de darmmicrobioom (het ‘universum’ van onze bacteriën) drastisch, veroorzaakt ontstekingen in de dikke darm en verandert de manier waarop de lever werkt, aldus nieuw onderzoek.

Het additief omvat een nanodeeltje, titaniumdioxide (Ti02), dat zich kan ophopen in lichaamsweefsels en daardoor chronische gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Een disbalans in het darmmicrobioom kent al een verband met IBD, hart- en vaatziekten en obesitas, en de onderzoekers vermoeden dat E171 die problemen en zelfs nog meer zou kunnen veroorzaken.

Kinderen kunnen tot vier keer meer E171 binnenkrijgen dan volwassenen, zo waarschuwen de onderzoekers, vooral in de VS. Dit additief zit in veel bewerkte voedingsmiddelen, waaronder snoep, kauwgum en dranken, en kan ook voedsel ondoorzichtig maken.

In het onderzoek is gekeken naar de impact van E171 en Ti02 op groepen muizen. Vooral de zwaarlijvige muizen werden beïnvloed door de nanodeeltjes. Onderzoekers van de Universiteit van Massachusetts zijn ervan overtuigd dat soortgelijke effecten ook bij mensen kunnen spelen. Zij menen dat deze ontdekking grote gevolgen heeft voor de voedingsindustrie en de manier waarop we voor onze eigen gezondheid zorgen

BRON: Small, 2020; 2001858