Wonder-eiwit is mogelijke sleutel tot onze levensduur

Het is misschien het wondereiwit dat onze levensduur en gezondheid bepaalt: HNG ofwel ‘humanin G’. Er zijn al verbanden aangetoond tussen HNG en leeftijdgerelateerde problemen zoals een slecht gezichtsvermogen en de ziekte van Alzheimer.

Nieuw onderzoek suggereert dat het ook invloed heeft op hoe lang we leven. HNG – een eiwit in onze mitochondriën, de ‘energiecentrales’ van onze cellen lijkt af te nemen naarmate we ouder worden, en dit zou de sleutel kunnen zijn tot de verklaring van veroudering en uiteindelijk onze dood, zeggen onderzoekers van de Amerikaanse USC Leonard Davis School of Gerontology.

Afnemende niveaus van HNG lijken verband te houden met het aantal kinderen dat we hebben. Met andere woorden: het is een afweging tussen voortplanting en een lang leven, en dus leven mensen met een groot aantal kinderen misschien niet zo lang.

Het zou een evolutionair overblijfsel kunnen zijn, zegt Kelvin Yen, een van de onderzoekers. ‘Het doel van het leven is voortplanting en dan ben je klaar, maar als het niet lukt je voort te planten, moet je proberen zo lang mogelijk rond te blijven hangen en een neveneffect daarvan is een lang leven.’ Dat gezegd hebbende; hoge HNG-waarden kunnen een genetische oorzaak hebben.

De onderzoekers ontdekten dat kinderen van honderdjarigen hogere HNG-waarden hadden dan degenen van wie de ouders eerder waren overleden. HNG-niveaus bepalen niet alleen mede onze levensduur; lage niveaus zijn in verband gebracht met leeftijdsgebonden maculadegeneratie, de ziekte van Alzheimer en dementie.

Nu HNG is geïdentificeerd als een belangrijke factor voor de gezondheid en een lang leven, zal de volgende fase zijn het ontwikkelen en onderzoeken van supplementen die therapeutisch en preventief kunnen worden ingezet, voegen de onderzoekers toe.

Aging (Albany NY), 2020; 12: 11185–99