Wondjes in de mond helen sneller

Wondjes in de mond kunnen tien sneller helen dan wondjes op het lichaam. De huid in de mond vernieuwd zich namelijk constant, in tegenstelling tot de gewone huid. Ook laten mondwondjes geen littekens achter. Het zijn met name eiwitten die daarvoor zorgen.

Dat onthulde een studie van de Universiteit of Californië. Om het geneesproces te onderzoeken brachten wetenschappers verschillende wondjes op de armen en in de mond aan bij dertig vrijwilligers. De huidwondjes op de arm heelden zo’n 0.1 millimeter per dag terwijl wondjes in de mond 3 millimeter per dag genazen.

Krachtige eiwitten

De mond had tevens slechts zes dagen nodig en de arm twee weken. De huid in de mond herstelt sneller door een aantal proteïnes dat in de mond aanwezig is. Vier eiwitten, bekend als SOX2, PITX1, PITX2 en PAX9, verminderen daarbij ontstekingen en zorgen dat huidcellen constant geheeld worden. Ook staan de eiwitten klaar om in actie te komen zodra cellen vernieuwd moeten worden.

Het toedienen van het eiwitten kan het helen van gewone huidwonden wel versnellen. Bij onderzoek op muizen werd de genezingsduur van de huid daardoor verkort van negen naar drie dagen. De onderzoekers hopen dat hun bevindingen medici helpen bij het genezen van de beschadigde huid.

Bron: Sci Transl Med. 2018 Jul 25;10(451). pii: eaap8798.