Yoga doet wat antidepressiva niet kunnen

Bij meer dan de helft van de mensen die aan een ernstige of chronische depressie lijdt werken antidepressiva niet. Maar er is een yoga-ademhalingstechniek die lijkt te doen wat de medicijnen niet kunnen. Dat is de uitkomst van een nieuwe studie.
Er bestaat een ademtechniek waardoor veel depressiesymptomen kunnen herstellen, zoals een negatieve stemming, apathie, weinig energie, suïcidale gedachten en schuldgevoelens. De techniek heet Sudarshan Kriya.
Het is een belangrijke ontdekking, zeggen onderzoekers van de Universiteit van Pennsylvania, aangezien meer dan de helft van de 41 miljoen Amerikanen die antidepressiva slikken, geen baat heeft bij die medicijnen.
In de techniek wisselt u een langzame, rustige ademhaling af met een snelle, wat tot een diepe, kalme, meditatieve toestand leidt.
De techniek is makkelijk aan te leren en in praktijk te brengen, zeggen de onderzoekers. Ze testten deze vorm van yoga bij een groep van 25 mensen met een depressieve stoornis bij wie antidepressiva niet hielpen. De helft van de groep leerde Sudarshan Kriya-yoga, en oefende twee maanden lang met een bepaalde regelmaat thuis, terwijl de rest gewoon doorging met de antidepressiva.
Aan het eind van de trial liet de yogagroep ‘significant sterkere’ verbeteringen zien en halveerde hun score op de Hamilton-depressieschaal, een gangbaar meetinstrument voor depressie. Degenen die alleen medicijnen slikten, zagen geen verbetering in hun score.
Behalve de ademhalingstechniek leerde de yogagroep ook bepaalde yogahoudingen, meditatie en manieren om met stress om te gaan.
J Clin Psychiatry, 2016; doi: 10.4088/JCP.16m10819