Yoga en God veranderen het brein

Meditatie en yoga kunnen de cognitie en het emotionele welzijn verbeteren. Ook het geloof in God verandert uw brein in positieve zin.

Yoga

Op het Neuroscience & Society event eind vorig jaar spraken een aantal wetenschappers gepassioneerd over de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van psychisch welzijn. Het ging niet over pillen, maar over de kracht van de geest. Het beoefenen van yoga wordt steeds populairder om lichaam en geest in balans te brengen en te houden. Na het beoefenen van 1 uur yoga stijgt de concentratie GABA in het brein. GABA is een belangrijk molecuul dat rust brengt in het hoofd en gevoelens van angst tegen gaat. Mensen met een depressie die yoga gaan beoefenen, gaven aan beter te kunnen slapen en positiever in het leven te staan.

Meditatie en God

Het wordt tegenwoordig steeds makkelijker om goede hersenscans te maken en onderzoekers maken hier graag gebruik van om de effecten van verschillende therapieën zichtbaar te maken. Verschillende scans hebben laten zien dat de hersenen plastischer worden als een persoon regelmatig mediteert. Dit betekent dat het brein beter in staat is om zich aan te passen en te groeien. Mensen die in God geloven en regelmatig bidden laten ook veranderingen in het brein zien. Bij hen is de prefrontale cortex actief zodra ze bidden, dit in tegenstelling tot atheïsten, bij wie dit hersengebied niet oplicht tijdens het bidden. Verder veranderen retraites en regelmatige stilte ook de biochemie in het brein. Eiwitten die dopamine en serotonine transporteren nemen in aantallen af, waardoor neurotransmitters langer actief kunnen blijven en zo de stemming verbeteren.

Bron: Science 27 Oct 2017: Vol. 358, Issue 6362, pp. 461