Yoga is een goede bewegingsvorm voor chronische lage rugpijn

Yoga is een goede bewegingsvorm voor chronisch lage rugpijn, maar bij acute pijn werkt tai chi beter.
Beide hebben voordelen en een derde vorm van beweging, qigong, werkt ook. Er zijn alleen niet genoeg studies die dit bewijzen, aldus onderzoekers in een overzicht van het bewijs tot nu toe.
Nu ongeveer 80 procent van de volwassenen op enig moment aan lage rugpijn lijdt, is het belangrijk om positieve manieren te vinden om hier iets tegen te doen.

Onderzoekers van Florida Atlantic University namen 32 onderzoeken door naar de voordelen van yoga, tai chi – milde vormen van beweging en rekoefeningen – en qigong, waarbij langzame en vloeiende bewegingen worden gebruikt.

Alle drie de vormen hielpen door te zorgen voor verlichting van de intensiteit van de pijn, verbetering van het functioneren en vermindering van de mate van invaliditeit door de pijn. Ook hielpen ze bij psychische problemen gerelateerd aan de rugpijn, waaronder depressie en angst.

Over het geheel genomen werkten gewone yoga-oefeningen het best tegen de pijn, maar tai chi werkte beter tegen acute pijn, vooral bij mannelijke twintigers. Er waren maar drie studies naar qigong en hoewel de bevindingen erop wezen dat het hielp, is er volgens de onderzoekers meer bewijs nodig.

Hoofdonderzoeker Juyong Park concludeerde dat alle drie de vormen mogelijk belofte inhouden als effectieve behandeling en als alternatief voor pijnstillers, operaties en zenuwblokkers, de standaardbehandelingen in de conventionele geneeskunde.

BRON:
Holist Nurs Pract, 2020; 34: 3–23