Yoghurt en biogarde

Yoghurt en biogarde zijn echt goed voor ons. De yoghurtdrankjes met de ‘goede’ bacteriën (probiotica) zoals lactobacilli maken de darmen efficiënter en kunnen problemen als diabetes en overgewicht helpen voorkomen.

Voor het eerst hebben de wetenschappers zich gericht op de manier waarop de probiotica de meest gebruikelijke microben in de darm beïnvloeden. Deze darmflora is van vitaal belang voor onze spijsvertering en afwijkingen kunnen samengaan met een scala aan ziekten waaronder diabetes type 2. In dit nieuwe onderzoek bleek het drinken van een probioticum met lactobacillus paracasei of L. rhamnosus de stofwisselingsactiviteiten van de microben te veranderen.

Hoewel dit onderzoek met muizen gedaan is, zodat het wellicht niet één op één van toepassing is op mensen, hopen Nicholson en de zijnen dat hun ontdekkingen in de toekomst zullen leiden tot de introductie van specifieke samenstellingen met probiotica afgestemd op individuele metabole typen en tegen specifieke gezondheidsproblemen2.

2Mol Syst Biol, 2008; 4: 157