Yoghurt voor een goede darmconditie

Een Amerikaans onderzoek onder 120 gezonde vrouwen tussen de 21 en 55 jaar met en zonder overgewicht heeft uitgewezen dat een bakje yoghurt voor een maaltijd de ontstekingsrespons na een maaltijd vermindert.

Bacteriën

Wanneer we eten krijgen we met het voedsel tegelijkertijd ook bacteriën binnen. Ons lichaam reageert na de maaltijd hierop met een ontstekingsrespons die het immuunsysteem activeert. Zo blijft onze darmconditie op orde. Wanneer de darmconditie echter wordt aangetast door een te veel aan bacteriën in combinatie met te weinig gezonde nutriënten kan een ‘lekkende’ darm ontstaan. Hierdoor kunnen bacteriën door de darmwand dringen en in het bloed terechtkomen. In de voedingsgeneeskunde wordt dit proces ook wel metabole endotoxemie genoemd.

Chronische ziekten

Een verstoring van dit ontstekingsrespons kan allerlei chronische ziekten tot gevolg hebben. Een te hoge ontstekingsrespons na een maaltijd wordt bijvoorbeeld in verband gebracht met hartziekte. Ook bij mensen met overgewicht is dit ontstekingsproces uit balans en dat kan tot diabetes leiden.
Het onderzoek suggereert volgens de Amerikaanse wetenschappers dat de dagelijkse consumptie van yoghurt op de middellange termijn een gunstig effect kan hebben op de metabole endotoxemie. Daarmee is wat yoghurt eten voor de maaltijd een eenvoudige manier om ons metabolisme te verbeteren. Nog twee pluspunten: yoghurt vermindert ook de kans op osteoporose en de klachten bij hooikoorts (zie ook de mei 2018-editie van Medisch Dossier).

Bron: J Nutr. 2018 Jun 1;148(6):910-916.