Zelfmoord onder tieners: antidepressiva de ontkende oorzaak?

Steeds meer tieners plegen zelfmoord, maar misschien zien de lijkschouwers over het hoofd dat de schuld ligt bij de antidepressiva, aldus een expert. In Amerika en Nederland is het aantal zelfmoorden onder tieners gestegen in een periode waarin het aantal voorgeschreven recepten voor antidepressiva zoals SSRI’s (serotonine heropnameremmers) juist daalde. Deze middelen kregen vaak de schuld van een zelfmoord, en dat kan nog steeds waar blijken als lijkschouwers maar wat alerter zouden zijn op het verband, aldus David Healey, professor in de medische psychologie aan de universiteit van Cardiff.
Professor Healey was een van de eersten die een verband opperden tussen de geneesmiddelen en het aantal zelfmoorden onder tieners. Die visie is daarna door verschillende trials ondersteund. De bewijzen werden zo overtuigend dat de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit (FDA) op alle verpakkingen van SSRI’s een waarschuwing in een zwart kader liet plaatsen over de gevaren van zelfmoordneigingen.
Uit een nieuw onderzoek lijkt nu naar voren te komen dat deze middelen onschuldig zouden zijn. Tussen 2003 en 2004 daalde het aantal uitgeschreven recepten voor het middel en toch bleef het aantal zelfmoorden in Amerika en Nederland stijgen. Maar professor Healey is nog steeds overtuigd van het verband. De gevaren van het middel worden wellicht gemaskeerd doordat lijkschouwers het verband niet erkennen of doordat artsen nu meer antipsychotica aan tieners voorschrijven in plaats van SSRI’s5.
5American Journal of Psychiatry, 2007; 164: 1356-63; British Medical Journal, 2007; 335: 531