Zelfs fitte mensen lopen gezondheidsrisico bij te veel zitten

Al eerder was de relatie tussen veel zitten en diabetes aangetoond, maar het verband is nu ook gelegd bij mensen die regelmatig sporten. De kans op diabetes neemt dus ook toe bij sportievelingen die veel zitten.

Dat blijkt uit onderzoek dat deze week gepubliceerd is in het wetenschappelijk tijdschrift Diabetologia. Het onderzoek richtte zich op 2.000 deelnemers tussen de 40 en 75 jaar uit De Maastricht Studie. Dat is een grote studie naar de oorzaken en gevolgen van diabetes type 2 en andere chronische ziekten aan het Maastricht Universitair Medisch Centrum+.

De onderzoekers voorzagen betrokken deelnemers van beweegmeters, zodat artsen hun dagelijkse activiteiten jarenlang konden monitoren. Dat leverde hardere en meer betrouwbare data op dan ingevulde vragenlijsten, aldus de onderzoekers.

De groep werd vervolgens getest op lichamelijke activiteit van hogere intensiteit, fitheid en het sedentair gedrag. Dit laatste betekent het monitoren van de activiteit waarbij het energieverbruik niet boven de verbranding niet boven het rustmetabolisme uitkomt. Onderzoekers keken ook in hoeverre de drie peilers effect hadden op de ontwikkeling van diabetes, het metabool syndroom (een voorstadium van diabetes) en obesitas.

Eye-opener

Een opvallend resultaat was dat de combinatie ‘hoge fitheid’ en ‘veel sedentair gedrag’ ook samenhing met een hoger risico op diabetes of het metabool syndroom. Onderzoeker Jeroen van der Velde zegt: ‘Dat mogelijk zelfs fitte mensen gezondheidsrisico’s lopen als ze veel zitten, is een eye-opener. We denken al gauw dat sporten ziektes als diabetes voorkomt. Maar veel zitten, bijvoorbeeld op de bank voor de tv, of in de auto, of op het werk uren achter de PC, blijkt wel degelijk een risicofactor te zijn, ook al ben je voor de rest in conditie.’

Staan in plaats van zitten

Om het risico op cardio-metabole ziektes te minimaliseren, is het daarom belangrijk om naast het sporten en het bewegen, het zittende bestaan zo veel mogelijk te beperken. In eerder onderzoek op basis van statistische modellen berekenden de onderzoekers dat het vervangen van 30 minuten zitten door 30 minuten lopen al een gunstig effect kan hebben.

Bron: Diabetologia. 2018 Sep 10. doi: 10.1007/s00125-018-4719-7