Zes tot acht uur slaap is precies goed

Niet te veel, niet te weinig … de sweet spot van de slaap (precies voldoende) is 6-8 uur. Korter of langer slapen kan na verloop van tijd gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals hartaandoeningen of beroerten, stellen onderzoekers.

Wie te lang slaapt, lijkt meer risico te lopen: wie altijd meer dan acht uur per nacht slaapt, heeft 33 procent meer kans op hart- en vaatziekten. Bij mensen die minder dan zes uur slapen is dat risico 11 procent.

Af en toe te veel of te weinig slapen, is niet erg. De onderzoekers volgden de slaapgewoonten van meer dan 1 miljoen mensen gedurende meer dan negen jaar. Ze verdeelden die in drie groepen: veel-slapers, weinig-slapers en mensen die elke nacht zes tot acht uur sliepen.

Onderzoekers van het Onassis Centrum voor hartchirurgie in Athene weten niet zeker waarom de slaap de gezondheid beïnvloedt, maar ze denken dat het te maken heeft met de glucosestofwisseling, de bloeddruk en ontsteking.

‘Het is onwaarschijnlijk dat een keer een te korte nacht of uitslapen schadelijk is voor de gezondheid, maar er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat je een langdurig slaapgebrek of overmatig slapen beter kunt vermijden,’ zegt hoofdonderzoeker Epameinondas Fountas.

Een regelmatig slaappatroon, het vermijden van cafeïne en alcohol voor het slapengaan, gezonde voeding en regelmatige lichaamsbeweging kunnen allemaal helpen om de slaap-sweet-spot te bereiken, zeggen de onderzoekers.

Bron: Proceedings of the European Society of Cardiology Congress, München, 26 augustus 2018