Zet uw mobiele telefoon uit voor u naar bed gaat

Mobiele telefoons zijn veilig, althans volgens de industrie, maar nu waarschuwt zelfs de Britse Chief Medical Officer ervoor dat ze interfereren met onze biologische klok, wat kan leiden tot hartziekten, kanker en diabetes.

Het blauw licht van telefoons en beeldschermen is van invloed op de melatonineniveaus, het hormoon dat ons slaapwaakritme reguleert, zegt Dame Sally Davies, de Chief Medical Officer.

De eenvoudigste remedie is het uitzetten van uw mobiele telefoon en computers voordat u ’s avonds naar bed gaat, stelt zij. Licht van mobieltjes en computers heeft een korte golflengte, wat betekent dat het een hogere concentratie van blauw licht bevat dan natuurlijk licht. Blauw licht kan onze ogen beschadigen en onze melatonineniveaus verstoren; en dat kan op zijn beurt de kans op hartziekten, kanker en diabetes vergroten.

Mobiele telefoons dragen bij aan de milieuverontreiniging in huis. Daar komt nog eens bij dat chemische stoffen in shampoo, schoonmaakmiddelen en huishoudtextiel ook kunnen bijdragen aan een toxische omgeving die ziekten kan veroorzaken.

‘Als maatschappij moeten we meer aandacht besteden aan verontreiniging, omdat het een bedreiging is voor de menselijke gezondheid. Onze kinderen worden geteisterd door geluidsoverlast op wegen in de buurt van scholen; onze huizen baden iedere avond in schadelijk licht; en we worden blootgesteld aan chemische stoffen in het bijna onzichtbare huisstof,’ stelt Davies.

Bron: The Times, March 2, 2018