Ziekte van Pfeiffer is een waarschijnlijke oorzaak van MS

De oorsprong van multiple sclerose (MS) is tot nu toe een mysterie, maar sommige wetenschappers denken dat het kan worden veroorzaakt door het Epstein-Barr-virus (EBV), beter bekend als de ziekte van Pfeiffer.

Dit kan een opening zijn naar een remedie tegen MS en het zou zelfs de verspreiding van de ziekte na vaststelling van een EBV-infectie kunnen stoppen, zeggen onderzoekers van de Harvard TH Chan School of Public Health.

EBV is een herpesvirus dat tot 95 procent van de volwassenen infecteert. Toch is MS een zeldzame ziekte, wat suggereert dat er nog een biologisch proces moet meespelen dat sommige mensen kwetsbaarder maakt.

MS-symptomen beginnen meestal ongeveer 10 jaar na een EBV-infectie te verschijnen.

De onderzoekers hebben verschillende jaren aan de hypothese gewerkt en zeggen dat ze nu bijna zover zijn dat EBV als oorzaak kan worden vastgesteld, nadat ze de gezondheid van meer dan 10 miljoen jonge volwassenen in actieve dienst bij het Amerikaanse leger hadden gevolgd.

Hiervan kregen er 955 de diagnose MS en na die te hebben gecontroleerd op tekenen van een EBV-infectie schatten de onderzoekers dat het virus het risico 32 keer verhoogt. Andere virussen hadden niet dezelfde impact.

Het probleem is nog wel dat er geen behandeling is voor EBV-infectie, althans niet in de reguliere geneeskunde.

Science, 2022; 375(6578): 296–301