Zink: de missing link

Zink: de missing link

Zink lijkt de ontbrekende schakel voor een goed werkend immuunsysteem werkt, vooral in reactie op ontstekingen. Hartziekten, kanker en diabetes konden alle drie wel eens erger zijn bij mensen met een zinktekort, zeggen onderzoekers van de staatsuniversiteit van Oregon.
Oudere mensen hebben meer kans op een zinktekort: in de VS heeft ongeveer 40 procent van de 65-plussers een tekort. Dat komt deels omdat hun lichaam minder goed in staat is dit spoorelement op te nemen. Van de totale bevolking heeft ongeveer 12 procent een zinktekort.
Behalve voedingssupplementen, kunt u zink binnenkrijgen door het eten van vlees en schaal- en schelpdieren; vooral oesters. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 7 mg voor vrouwen en 9 mg voor mannen, en de maximale hoeveelheid is 25 mg per dag. Omdat ons lichaam geen zink kan opslaan, moeten we onze voorraad voortdurend aanvullen.
In een laboratoriumproef met muizen ontdekten de onderzoekers een direct verband tussen zink en ontstekingen. Een zinktekort bleek te leiden tot een verhoogde ontstekingsreactie van de cellen. ‘Als je te weinig zink hebt, blijken de immuuncellen op een andere manier geactiveerd te worden en te reageren’, aldus hoofdonderzoeker Emily Ho.
Bron: Molecular Nutrition & Food Research, 2015; doi: 10.1002/mnfr.201400761