Zink voorkomt de verspreiding van kanker (en zo werkt het)

Zink is een belangrijk mineraal om kanker en de verspreiding ervan te voorkomen. Het onderscheidt kankercellen van gewone cellen en blokkeert hun groei, zo ontdekten onderzoekers van de Universiteit van Texas.

Andere onderzoekers suggereerden ook al dat zink kanker voorkomt en bestrijdt, maar deze nieuwe studie is de eerste die begrijpt hoe het mechanisme werkt waardoor het mineraal alleen de kankercellen aanvalt en niet de gezonde cellen.

In de nieuwe studie werd het effect van het mineraal zink op slokdarmkankercellen getest, maar de onderzoekers van de Universiteit van Texas zijn ervan overtuigd dat het net zo goed zal werken bij andere vormen van kanker. Slokdarmkanker is wereldwijd de zesde belangrijkste oorzaak van aan kanker gerelateerde sterfte. Het overlevingspercentage na vijf jaar is minder dan 20 procent.

De onderzoekers ontdekten dat kankercellen calciumsignalen uitzenden en dit trekt zink aan, wat de groei van kankercellen onderdrukt. De bevindingen suggereren dat calcium en zink op een of andere manier aan elkaar gekoppeld zijn, en dat hun wederzijdse interactie kankercellen blokkeert.

Als het zinkniveau in het lichaam onvoldoende hoog is, kan deze blokkering niet goed plaatsvinden. Dit zou kunnen verklaren waarom veel kankerpatiënten een zinktekort hebben, zeggen de onderzoekers. En dit onderstreept ook het belang van zink in onze voeding om te voorkomen dat de ziekte zich überhaupt ontwikkelt. Het nemen van zinksupplementen zou deel uit moeten maken van ons dagelijks dieet, aldus de onderzoekers, evenals het eten van voedsel dat veel zink bevat, zoals spinazie, rundvlees, oesters, garnalen, pompoen- en watermeloenzaden.

Bron: FASEB Journal, 2017 Sep 19. pii: fj.201700227RRR