Zinktabletten verkorten een verkoudheid niet (maar er zit dan ook niet veel zink in)

Een zuigtablet met zink zorgt er niet voor dat je verkoudheid eerder over is, maar dat kan komen doordat de meeste gangbare merken maar weinig zink bevatten.

Een zuigtablet bevat meestal minder dan 13 mg zink en dat is te weinig om enig effect te hebben op de verkoudheid. Wie deze tabletten dagelijks neemt, blijft net als wij allemaal ongeveer vijf dagen verkouden. Onderzoekers van de University of Helsinki in Finland testten de doeltreffendheid van de zuigtabletten op een groep van 88 verkouden vrijwilligers. De helft werd gevraagd vijf dagen lang zes zuigtabletten per dag te nemen en de rest kreeg een placebo-zuigtablet zonder actief ingrediënt. De duur van de verkoudheid bleek  niet te verschillen tussen de groepen, hoewel degenen die een placebo hadden gehad daarna verrassend genoeg sneller herstelden.
Dit betekent nog niet dat zinktabletten nutteloos zijn tegen een verkoudheid, aldus onderzoeker Harri Hemilia. Het vermoeden is wel dat fabrikanten meer zink in hun zuigtabletten zouden moeten doen en de tabletten dienen ook langzamer op te lossen op de tong.

BRON:
BMJ Open, 2020; 10: e031662