Zinktekort gekoppeld aan autisme-epidemie

Zinktekort is mogelijk een van de oorzaken van de autisme-epidemie; en als dat zo is, kan het mineraal een sleutelrol spelen bij het voorkomen en behandelen van de aandoening, beweren onderzoekers.

Het mineraal is nodig voor de vorming en ontwikkeling van synapsen in de hersenen van een baby in de baarmoeder. Daarom kan het zin hebben zwangere vrouwen zinksupplementen te geven, om de epidemie te bestrijden, zeggen onderzoekers van de medische faculteit van de Stanford Universiteit.

Jonge kinderen met autisme zouden ook zink kunnen slikken, en mogelijk kan dat de aandoening terugdraaien.

Zink werkt doordat het twee eiwitten bindt – Shank2 en Shank3 – die nodig zijn voor de vorming en ontwikkeling van synapsen, die op hun beurt zenuwcellen in staat stellen om te communiceren.

‘Een zinktekort tijdens de vroege ontwikkeling kan bijdragen aan autisme, doordat synapsen minder goed rijpen en er minder neurale netwerken worden gevormd,’ zegt professor John Huguenard, een van de onderzoekers.

De onderzoekers zeggen dat het nog onduidelijk is of een zinktekort rechtstreeks verband houdt met autisme, vooral omdat er nooit gecontroleerde studies zijn gedaan naar het gebruik van zinksupplementen, niet om autisme bij zwangere vrouwen te voorkomen, en ook niet om autisme te behandelen bij kinderen.

Ze waarschuwen dat te veel zink de opname van koper remt, wat tot bloedarmoede en zwakke botten kan leiden. Een zinktekort kan ook het gevolg zijn van een slecht functionerende darm, die het mineraal niet goed opneemt.

Bron: Front Mol Neurosci, 2018; 11: 405