Zittend leven draagt bij aan 50.000 levens per jaar

Zitten wordt wel het ‘nieuwe roken’ genoemd. Het is een probleem dat alleen al in het Verenigd Koninkrijk 50.000 mensen per jaar het leven kost. En slechts 30 minuten beweging per dag kan al zorgen voor een halvering van het aantal vroegtijdige sterfgevallen door hartziekten en kanker, zo is uit onderzoek gebleken.

Het grootste deel van de dag zittend doorbrengen verhoogt het risico op hartziekte, diabetes 2, kanker en uiteindelijk ook op overlijden. In het VK leidt dit tot meer dan 50.000 doden per jaar, aldus onderzoekers van Queen’s University te Belfast.

Ongeveer 30 procent van de volwassenen brengt doordeweeks ten minste 6 uur per dag zittend door, oplopend tot 37 procent in het weekend. Ongeveer een derde van de mensen met een zittend leven zal ten minste twee ernstige aandoeningen krijgen, zoals hartziekte en diabetes type 2.

Volgens de onderzoekers hield in 2016 meer dan 11 procent van de sterfgevallen in het VK direct verband met een zittend leven; of anders gezegd, meer dan 69.000 doden in dat jaar hadden kunnen worden voorkomen als de mensen lichamelijk actiever waren geweest.

En daar is niet veel voor nodig, volgens onderzoekers van de American Cancer Society. Zij schatten dat slechts 30 minuten dagelijkse fysieke activiteit in enige vorm, in plaats van zitten, al kan zorgen voor een halvering van het sterftecijfer voor chronische ziekten zoals hartziekten en kanker.

De onderzoekers beoordeelden de leefstijl en mate van activiteit van meer dan 92.000 mensen over een periode van meer dan 14 jaar. Onder degenen die het minst actief waren – gedefinieerd als minder dan 17 minuten per dag enige vorm van lichaamsbeweging – bleek het risico op vroegtijdig overlijden al met 14 procent af te nemen bij 30 minuten licht inspannende beweging in plaats van zitten, en met 45 procent bij matig tot sterk inspannende beweging.

J Epidemiol Community Health, 2019; pii: jech-2018-211758 (Queen’s University study); Am J Prev Med, 2019; 56: 736–41 (American Cancer Society study)