Zittend werk? Tijd om meer te bewegen

Nederlanders zijn Europees kampioen langdurig zitten. Gemiddeld verkeren we dan ook 8,7 uur op onze kont en dat heeft grote gevolgen. Met zittend werk is dit bijna niet voorkomen, maar wat kunnen we doen om de risico’s te beperken?

Volgens Yvonne Hartman van het Radboudumc in Nijmegen treden de gezondheidsrisico’s op zonder dat we het merken. ‘Zodra we drie uur achter elkaar zitten, treden er al veranderingen op in het lichaam. De gevolgen kunnen desastreus zijn als we dit zitgedrag jarenlang in stand houden.’

De risico’s lopen uiteen van het ontwikkelen van hart- en vaatziekten en diabetes type 2, maar ook het krijgen van bepaalde typen kanker en het vergroot de kans op eerder overlijden, schrijft het wetenschapsplatform Scientias in een uiteenzetting over het onderwerp. Daarnaast lopen veel mensen op tegen lichamelijke klachten, zoals een stijve onderrug. nek- en schouderklachten of een muisarm door een statische houding.

Opschroeven

Mensen die 1 tot 3 uur sporten per week kunnen de gezondheidsrisico’s in zekere zin echter wel compenseren, maar hoeveel exact bewogen moet worden is nog niet bekend. Het verschil lijkt wel te worden opgeheven als er veel gesport wordt. Met zo’n 4 tot 6 uur sporten wordt het risico duidelijk verminderd.

Meerdere sessies hebben bovendien het meeste effect. De gemiddelde Nederlander komt daar echter nog lang niet aan met de richtlijn van 150 minuten per week intensief bewegen. De moet dus flink opgeschroefd.

Afwisselen

Daarnaast zijn onderbrekingen heel belangrijk, volgens Hartman. ‘We moeten vooral onze houding blijven afwisselen. Zodra je van houding verandert, geef je je lichaam een prikkel waardoor het bloed weer sneller gaat stromen.’ Ook is bijvoorbeeld een tijdje zittend werken en een half uurtje staand je mails beantwoorden een uitkomst.

Door een andere houding neemt de zuurstofvraag naar de spieren toe, waardoor de vaten meer bloed naar de spieren moeten brengen. Als dit stagneert ontstaat de meeste schade, weet Hartman.

‘Probeer om het kwartier of half uur te bewegen, maar wellicht is ieder uur genoeg. Een werkplek die kan worden aangepast om staand en zittend te werken is dan wel een must.’ Verder bestaan er fietstrappers voor onder het bureau en een loopband. Met de benen schudden volstaat ook. Maar het zitten doorbreken, kunnen we ook doen door wandelend te vergaderen of te overleggen. En door zelf dat kopje thee of koffie te halen natuurlijk.

Bron: Scientias.nl