Zo ga je gezond om met lawaai

Omgevingsgeluiden hebben effect op onze gezondheid. In Parijs zijn ze er zelfs langer van ziek. Reden genoeg voor de Wereld Gezondheidsorganisatie om afgelopen oktober nieuwe gezondheidskundige richtlijnen voor omgevingsgeluid op te stellen.

Deze herziene versie was nodig omdat er veel wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar het effect van omgevingsgeluiden op slaap, hartziekten, beroerte, diabetes en obesitas. Als deze richtlijnen worden overschreden kan dat slecht uitpakken voor de gezondheid. Helaas is dit niet altijd te voorkomen. Zo ben je als inwoners van Parijs, of zelfs de buitenwijken van de stad, sneller ziek dan andere Fransen. Dit blijkt uit een studie van onderzoeksbureau Bruitparif.

Langer ziek in Parijs

Bruitparif mat in 2018 dat meer dan negen miljoen Parijzenaren blootstaan aan geluidsniveaus die hoger liggen dan de Wereld Gezondheidsorganisatie adviseert. Een Parijzenaar is daarom gemiddeld 10,7 maanden langer ziek dan een Fransman elders uit het land. Vooral voor mensen die in steden wonen is het belangrijk om gezond om te gaan met omgevingsgeluid. Lawaaiig verkeer kunnen we niet zomaar stopzetten, maar toch zijn er manieren waarop we weerbaarder worden tegen geluidsoverlast.

Mindfulness tegen lawaai

In een drukke stad wonen is één, maar vlakbij een luchthaven wonen is een ander verhaal. Mensen die bij een vliegveld wonen, worden door het opstijgen en landen van vliegtuigen continu blootgesteld aan hoge geluidniveaus. Deze continue blootstelling resulteert in stress. De Australische University of the Sunshine Coast stelt dat mindfulness ons gezond kan laten omgaan met geluidshinder van vliegtuigen.

Door middel van mindfulness veranderen we onze houding tegenover lawaai. Meta-mindfulness – de actieve vorm van mindfulness – zorgt ervoor dat we ons zo focussen op wat we aan het doen zijn, dat we loskomen van disfunctionele gedachten. Door bijvoorbeeld helemaal op te gaan in een activiteit als schilderen of tekenen, hebben we geen ruimte in onze gedachten voor irritant omgevingsgeluid. Met behulp van de passieve vorm van mindfulness – supra-mindfulness – kunnen we ook gezond omgaan met geluidshinder: door ons gevoel van identiteit los te koppelen van negatieve gedachten zijn we minder gevoelig voor extreem lawaai.

Bronnen: World Health Organization, Bruitparif en Noise Health. 2017 Jul-Aug;19(89):165-173.