Zo kunt u er straks jonger uitzien

Wilt u er jonger uitzien? Wetenschappers hebben ontdekt dat een bekende antioxidant in staat is om de gebruikelijke tekenen van veroudering in huidcellen te vertragen en zelfs terug te draaien.

Methyleenblauw

Het gaat om methyleenblauw, een blauwe kleurstof met verschillende medische toepassingen. Nu blijkt deze antioxidant ook een langdurige uitwerking op de huid te hebben, zelfs op de huidcellen van een 80-jarige. Het helpt de huid om meer vocht vast te houden en maakt de huid dikker, waardoor rimpels en lijntjes minder worden. De effecten konden volgens wetenschappers van de Universiteit van Maryland bovendien weleens blijvend zijn.
‘De effecten die we zien zijn niet tijdelijk. Methyleenblauw lijkt fundamentele, langdurige veranderingen aan huidcellen toe te brengen,’ zegt Kan Cao, een van de onderzoekers.

Bij de eerste experimenten testten de onderzoekers de antioxidant op huidcellen die we fibroblasten noemen, afkomstig van donoren van middelbare leeftijd en van patiënten met progeria, een zeldzame genetische ziekte die het verouderingsproces versnelt.

Ze brachten de antioxidant vier weken lang op de huidcellen aan, en zagen dat de cellen daarna minder beschadigende moleculen (namelijk reactieve zuurstofdelen) bevatten, en de celdood verliep minder snel. Bovendien vond er een snellere celdeling plaats.

Testen

Bij de tweede test brachten de onderzoekers methyleenblauw aan op de huidcellen van 80-jarigen, opnieuw vier weken lang. Aan het eind van de maand lieten de cellen een aantal verbeteringen zien, waaronder een verminderde expressie van twee genen die verband houden met huidveroudering. Verminderde genexpressie wil zeggen dat er minder genen ‘aanstaan’.

Ten slotte testten ze de antioxidant op een driedimensionaal model van de menselijke huid, gemaakt van levende huidcellen. Ze ontdekten dat methyleenblauw de huid hielp meer vocht vast te houden en dikker te worden. De huidcellen produceerden bovendien meer collageen- en elastine-eiwitten, die een gezonde huid haar stevigheid en elasticiteit geven.

Veilig

De antioxidant is veilig en niet duur, en hij veroorzaakt volgens de onderzoekers geen irritatie. Hij kan aan cosmetica worden toegevoegd, het is dus een kwestie van wachtentot de eerste producten met methyleenblauw verkrijgbaar zijn.

Bron: Scientific Reports

 

Rectificatie: In dit bericht en in het magazine stond per abuis dat er al cosmetische producten met methyleenblauw verkrijgbaar zijn. Dit is helaas nog niet aan de orde.