Zo vermindert u hooikoortsklachten

De lente is in aantocht. De dagen worden langer en de temperatuur stijgt. Dit zijn allemaal voordelen, maar toch wordt het komende periode steeds iets minder aangenaam voor mensen die last hebben van hooikoorts. Benauwdheid, een jeukende neus en tranende ogen spelen dan weer op. Gelukkig zijn er een aantal dingen die u kunt doen om deze klachten te verminderen.

Geschat wordt dat tien tot vijftien procent van de Nederlandse bevolking last heeft van hooikoorts. Hooikoorts kan ontstaan wanneer het afweersysteem het lichaam probeert te beschermen tegen lichaamsvreemde stoffen: de pollen. Hierdoor ontstaat een reactie waardoor u last krijgt van klachten als een kriebelende en verstopte neus, niesaanvallen, tranende ogen en benauwdheid. De klachten kunnen matig tot hevig zijn en verschillen per persoon. Ook kunnen de klachten afhangen van het weer.

Wees goed voorbereid

Als u last heeft van hooikoorts is stap één om altijd goed voorbereid te zijn. Een manier om dit te doen is door naar de pollenkalender te kijken. Ook zijn er actuele sites die laten zien welke pollen in de lucht zitten en in welke mate. Bij droog en zonnig weer staan bijvoorbeeld meer planten en bomen in bloei, hierdoor neemt de hoeveelheid stuifmeel in de lucht toe. Een regenbui kan de concentratie stuifmeel in de lucht weer sterk doen afnemen. Gaat u een dagje uit? Dan is het aan te raden om van te voren goed te kijken of het deze dag wel handig is om op stap te gaan of dat het misschien beter is dit uit te stellen naar een andere dag.

Zorg voor bescherming

Gaat u naar buiten, dan kunt u uzelf op verschillende manieren beschermen tegen pollen. Draag bijvoorbeeld een zonnebril die goed om de ogen aansluit, zodat pollen minder makkelijk kunnen binnendringen. Ook het regelmatig wassen van de handen is belangrijk, zodat de pollen niet alsnog via uw handen in uw ogen komen. Tot slot kunt u vaseline rondom de ogen en neus smeren. Hier zou een deel van het stuifmeel op blijven plakken. Maar niet alleen buitenshuis kunt u klachten krijgen, ook in huis. Houd ramen en deuren daarom in het hooikoortsseizoen dicht. Wilt u toch wat frisse lucht? Zet dan bij voorkeur de ramen in de ochtend, avond of na een regenbui open. Op deze momenten is de pollenconcentratie namelijk het laagst. Ook het regelmatig stofzuigen en het goed wassen en borstelen van de haren is aan te raden, evenals de kleding te wassen die met pollen in aanraking is geweest.

Medicatie of een alternatieve oplossing?

Wanneer u voor medicatie kiest is het soms lastig om het juiste middel te kiezen. Het is daarom verstandig te overleggen met uw behandelend arts als u voor deze optie kiest. Tevens is het belangrijk om op tijd te beginnen met het slikken van het middel, het liefst nog een paar weken voor de pollen vrijkomen. Kiest u liever voor iets natuurlijks? Dan zou zoenen mogelijk een oplossing kunnen zijn. Zo blijkt uit onderzoek dat de productie van histamine bij hooikoortspatiënten afneemt na een half uurtje zoenen. Deze stof zorgt juist voor klachten als niezen en tranende ogen.

Bron: J Psychosom Res. 2006 May;60(5):545-7.