Zoektocht naar de eeuwige jeugd

Een groep Amerikaanse wetenschappers onder leiding van dr. James Kirkland heeft ontdekt dat een medicijn ter bestrijding van kanker, genaamd dasatinib, ook veelbelovende uitkomsten laat zien in de strijd tegen ouderdom.

Verjongingskuur voor oude muizen

Eerder onderzoek bij muizen toonde al aan dat juist oudere cellen ouderdomsgebreken veroorzaken. De Amerikaanse wetenschappers stelden zich daarom de vraag of door uitschakeling van die oudere cellen de daarmee gepaard gaande ouderdomsverschijnselen zouden verdwijnen. Dat bleek inderdaad het geval te zijn. Althans bij muizen. Een groep muizen kreeg in het Amerikaanse onderzoek oude cellen toegediend. Hierdoor werden ze langzamer en konden zij minder goed klimmen. Vervolgens werden de muizen behandeld met het kankerremmende medicijn dasatinib. Dit medicijn bleek de oude cellen inderdaad af te breken en de aanmaak van jonge cellen te bevorderen.

Veelbelovende resultaten

De zoektocht naar de eeuwige jeugd blijft wetenschappers fascineren. Kirkland is hoopvol over de resultaten van het Amerikaanse onderzoek. ‘We dachten ooit dat het bij oudere mensen onmogelijk was om geriatrische problemen uit de wereld te helpen’, zegt hij. ‘Het ziet ernaar uit dat oude muizen in staat zijn om hun gezondheidsspanne te rekken, de leeftijdsgerelateerde ziektes te beperken en zo hun kans op overleving te doen groeien.’

Kwijnende cellen

In Nederland doet onder meer verouderingsbioloog dr. Peter de Keizer aan het Erasmus MC in Rotterdam onderzoek naar de rol van senescente (‘kwijnende’) cellen bij kanker en de verjonging van cellen door uitschakeling van deze senescente cellen. Wie weet, leidt deze eeuwige zoektocht van wetenschappers dus inderdaad nog eens naar de eeuwige jeugd.

Bronnen: Nieuwsblad en NRC