Zoetstoffen maken je niet slanker: ze zorgen juist voor extra kilo’s (en veroorzaken hartziekten)

We doen een caloriearme zoetstof – zoals aspartaam, sucralose of stevia – in onze warme dranken om niet aan te komen. Maar ze kunnen precies het tegenovergestelde doen als we ze gedurende langere tijd gebruiken. En ze zorgen niet alleen voor extra kilo’s, maar verhogen ook het risico op diabetes, een hoge bloeddruk en hartziekten. Bovendien kunnen ze van invloed zijn op onze stofwisseling, darmbacteriën en eetlust, aldus onderzoekers van de Universiteit van Manitoba.

Toename in gewicht

De onderzoekers keken nogmaals naar de resultaten van 37 studies die de gezondheid registreerden van meer dan 40.000 mensen die zoetstoffen gebruikten. Deze mensen verloren geen gewicht, en de langer durende studies – die deelnemers tot wel 10 jaar lang volgden – lieten zien dat zij juist toenamen in gewicht.

Ze hadden ook meer kans op obesitas, een hoge bloeddruk, diabetes, hartziekten en andere gezondheidsklachten in vergelijking met mensen die geen zoetstoffen gebruikten.

Hoewel miljoenen mensen iedere dag caloriearme zoetstoffen gebruiken, is het verbazingwekkend hoe weinig onderzoek er is gedaan naar hun veiligheid en het vermogen om slank te blijven bij caloriearm zoetstofgebruik is helemaal niet onderzocht, vertelt hoofdonderzoeker Ryan Zarychanski.

Terughoudend

Mensen zouden zoetstoffen op zijn minst met terughoudendheid moeten gebruiken – of helemaal niet – totdat er meer onderzoek naar gedaan is, vinden de onderzoekers.

Ondertussen zullen de wetenschappers ook kijken naar de impact die kunstmatige zoetstoffen kunnen hebben op het ongeboren kind als vrouwen ze gebruiken tijdens de zwangerschap.

 

Bron: Canadian Medical Association Journal