Zonder cardioloog meer kans om te overleven na hartaanval

Mensen die in het ziekenhuis worden behandeld voor een hart-aanval, hebben meer kans om te overleven als de topcardiologen weg zijn.

Vooraanstaande cardiologen hebben de neiging om meer interventionistisch te zijn en technieken te gebruiken zoals het plaatsen van een stent om een kransslagader open te houden. Echter, de patiënt heeft ook meer kans om als gevolg daarvan te overlijden.

Patiënten die een minimale behandeling krijgen na een hartstilstand of hartfalen hebben daarentegen een veel grotere kans om een maand na de eerste hartaanval nog in leven te zijn, zo ontdekten onderzoekers van de Harvard Medical School.

Geen overlevingswinst

Er bleek een direct verband te zijn tussen medische congressen, wanneer de cardiologen niet aanwezig waren in het ziekenhuis, en de overlevingskansen van patiënten. ‘Veel medische interventies leveren geen overlevingswinst op, en het feit dat de sterfte ook daadwerkelijk daalt bij patiënten met een hartaanval tijdens een congres roept belangrijke vragen op over de manier waarop de zorg verschilt tussen deze twee periodes,’ zegt hoofdonderzoeker Anupam Jena.

De onderzoekers keken naar de overlevingspercentages van patiënten met een hartaanval die in het ziekenhuis waren opgenomen op of rond het moment dat ‘s werelds grootste cardiologieconferentie, het Transcatheter Cardiovascular Therapeutics Congres, plaatsvond.

In totaal overleed 15,3 procent van de patiënten die tijdens de conferentie werden opgenomen binnen 30 dagen in vergelijking met 16,7 procent van de patiënten die op niet-conferentiedagen werden opgenomen en wél werden behandeld door de cardioloog.

Fixatie op stents

Cardiologen lijken gefixeerd te zijn op het plaatsen van stents – een procedure waarbij een klein buisje van gaas en metaal dat op een ballonnetje gemonteerd is wordt ingebracht in een verstopte slagader, waarna het ballonnetje wordt geopend – terwijl er veiligere en effectievere opties zijn, zegt Jena.

De artsen die de conferentie bijwoonden, voerden meer stentprocedures uit en waren meer gespitst op het publiceren van wetenschappelijke artikelen en het uitvoeren van klinisch onderzoek dan de collega’s die in het ziekenhuis achterbleven.

Bron: J Am Heart Assoc. 2018 Mar 9;7(6).