een mooie huid

Zonnen toch gezond

Hoewel we al jaren het dringende advies krijgen om onszelf tegen de zon te beschermen, blijkt zonnen nu toch ook gezonde kanten te hebben. De voordelen van zonlicht wegen ruimschoots op tegen de verhoogde kans op huidkanker, zeggen onderzoekers van de Universiteit van Edinburgh. Zij vinden daarom dat de huidige richtlijnen voor veilig zonnen moeten worden aangepast.
Blootstelling aan de uv-straling van de zon verlaagt uw bloeddruk, en dat verkleint de kans op een hartinfarct en beroerte, en kan uw leven zelfs verlengen, aldus de onderzoekers. Deze gunstige effecten van zonnen wegen veel zwaarder dan de risico’s, omdat hartaandoeningen tachtig keer zoveel sterfgevallen veroorzaken als huidkanker.
Een uurtje in de zon geeft een drastische verlaging van de bloeddruk. Zonlicht zorgt ervoor dat er stikstofmonoxide vrijkomt, een stof die een gunstige uitwerking heeft op het hart en de bloedvaten.
De onderzoekers willen nu gaan uitzoeken welke invloed de tijdsduur van het zonnen heeft op de risico’s. Als dan nog steeds blijkt dat de zon een gunstige uitwerking op het hart heeft, zullen de huidige richtlijnen voor veilig zonnen moeten worden aangepast.
Bron: International Investigative Dermatology Meeting, Edinburgh, 8-11 mei 2013