Zonneschijn: heel goed voor u en voorkomt kanker

Volg je medisch onderzoek maar lang genoeg, dan is de kans groot dat je in opperste verwarring raakt, je begint in jezelf te mompelen en mensen zullen op gepaste afstand blijven, zeker in het openbaar vervoer.
Neem nu dit voorbeeld. Iedereen weet dat zonnebaden niet goed voor ons is, omdat het huidkanker in de vorm van een maligne melanoom kan veroorzaken. Het ene na het andere onderzoek bevestigde dit en zelfs overheidsinstanties adviseren de huid niet aan de zon bloot te stellen. Mochten de zonnestralen uw huid toch een moment beroeren, dan dient u er onmiddellijk een sunblock factor 50 op te smeren.
Twee nieuwe onderzoeken onthullen echter dat de zon maligne melanomen en non-Hodgkin lymfoma juist tegengaat. Onderzoekers aan het Zweedse Karolinska Instituut ontdekten dat de uv-stralen van de zon en van hoogtezonlampen het risico op kanker, en dan met name non-Hodgkin lymfoom, tot 40 procent kunnen terugbrengen. In een afzonderlijke studie ontdekten onderzoekers aan de universiteit van Nieuw-Mexico dat mensen die vaak in de zon hadden gelegen, minder kans liepen aan huidmelanomen te overlijden. De verklaring kan liggen in de gezonde invloed van vitamine D, de vitamine die ons lichaam uit zonlicht aanmaakt en die het immuunsysteem van het lichaam in werking zet. Uit ander onderzoek kwam nog naar voren dat artritis het gevolg kan zijn van te weinig zonlicht.
Misschien kunt u het openbaar vervoer maar beter een poosje mijden.2
2 Journal of the National Cancer Institute, 2005; 97; 195-9 (onderzoek melanomen), en 199-209 (onderzoek lymfoma).