Zonnestralen hoogstwaarschijnlijk goed tegen ernstig astma

Vitamine D, de vitamine die ontstaat onder invloed van zonlicht, is volgens onderzoekers mogelijk in staat hevige astma-aanvallen te verminderen. Zij bevelen astmalijders aan regelmatig te zonnebaden of supplementen te gebruiken. Het gehalte vitamine D in het bloed van astmapatiënten met ernstige symptomen blijkt lager te zijn dan dat van patiënten met minder hevige symptomen. Bij deze laatste, met een hoger gehalte vitamine D, is de ziekte beter onder controle te houden.

Onderzoekers van King’s College London vonden een relatie tussen vitamine-D-gehalte en de ernst van de symptomen die ze ‘bepaald frappant’ noemden. Bij bloedmonsteronderzoek in het laboratorium ontdekten zij dat vitamine D het gehalte interleukine-17, een stof die helpt bij het bestrijden van infecties, kan verlagen. Bij lijders aan astma is het gehalte interleukine-17 constant te hoog, met als gevolg de typische symptomen van ontstoken, gezwollen en vernauwde luchtwegen.

De wetenschappers zijn van plan klinische trials uit te voeren om vast te stellen of de vitamine een astma-aanval kan verlichten.

Bron: Journal of Allergy and Clinical Immunology, 2013; onlinevoorpublicatie op 17 mei 2013