Zonnevitamine verlengt leven van borstkankerpatiënt

Vrouwen met borstkanker die een hoge vitamine D-waarde in hun bloed hebben, hebben twee keer zoveel kans om hun ziekte te overleven als vrouwen met een lage waarde. Deze vitamine – die we kunnen aanmaken onder invloed van zonlicht – remt de groei van tumoren, door gezonde cellen beter met elkaar te laten communiceren.

Het bewijs dat een hoge vitamine D-waarde in verband staat met een betere overleving van borstkanker is zo overweldigend dat de onderzoekers nu al adviseren om deze zonnevitamine in de behandeling op te nemen. Ze ontdekten het verband toen ze de resultaten uit vijf onderzoeken met 4.443 borstkankerpatiënten opnieuw analyseerden. Daaruit bleek dat vrouwen die een bloedserumwaarde van 30 nanogram vitamine D per milliliter hadden, hun borstkanker dubbel zo vaak overleefden als vrouwen met een lagere waarde van 17 nanogram per milliliter.

Vitamine D werkt ook preventief. Vrouwen met een serumwaarde van 50 nanogram per milliliter hadden de helft minder kans om borstkanker te krijgen.

Bron: Anticancer Research, 2014; 34: 1163-6